Borg en andere kosten bij huur

kosten bij huur
Bij de huur van woonruimte komen verschillende kosten kijken. Let op, de kosten die hier worden besproken kunnen ook door een bemiddelingsbureau worden afgehandeld. Daarover leest u in het artikel over bemiddelingskosten bij huur.

Borg

Vaak moet bij het afsluiten van een huurcontract een waarborgsom worden betaald. Als de huurder bij vertrek de woonruimte beschadigd achterlaat kan de verhuurder de herstelkosten verhalen op de borgsom. De borg mag niet onredelijk hoog zijn. De rechter vindt 3 keer de kale maandhuur nog redelijk. Als de huurder de woning netjes achterlaat moet de verhuurder de borgsom uiteraard terugbetalen.

Verhuurkosten

Verhuurkosten zijn de kosten in verband met het opnieuw verhuren van de woonruimte. Voorbeelden zijn  het opstellen van het contract en het organiseren van bezichtigingen. Verhuurkosten mogen niet onredelijk hoog zijn.

Sleutelgeld

Soms wordt sleutelgeld gevraagd; een bedrag in ruil voor de sleutel waarbij verder geen prestatie komt kijken. Dit is onredelijk en niet toegestaan! Vaak betalen huurders toch maar om de woning te kunnen bemachtigen.

Overnamekosten

Overnamekosten kunnen door de vorige huurder -soms via verhuurder of bemiddelingsbureau-  worden gerekend voor losse spullen die in de woonruimte achterblijven. De nieuwe huurder is niet verplicht spullen over te nemen. Dit is anders als de vertrekkende huurder opzegt onder de voorwaarde van overname.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail